петък, 30 януари 2015 г.

Широколентови мобилни комуникационни системи. Мрежа за радиодостъп и опорна част от широколентови мобилни мрежи от трето и четвърто поколение. Услуги в широколентови мобилни мрежи

Широколентови мобилни комуникационни системи.

Мрежа за радиодостъп и опорна част от широколентови мобилни мрежи от трето и четвърто поколение.

Услуги в широколентови мобилни мрежи

Типовете услуги, осигурени от UMTC са: телеуслуги; носещи услуги; допълнителни услуги; възможности за услуги.

Телеуслуги - телефония, спешни повиквания, услуги за предаване на кратки съобщения; услуги за излъчване на кратки съобщения; услуги за гласово излъчване; алтернативна смяна на реч и факс от група 4; факс; интернет достъп; гласова поща; гласово повикване в група; мултимедийни услуги (6 категории - конферентни, разговорни, разпръсквателни, за извличане на информация, за съобщения, за събиране на информация..

Телеуслугите могат да се разглеждат като множество от възможности  на горните слоеве, използващи възможностите на ниските слоеве. За да се осигури взаимодействие с телеуслуги на други мрежи, е необходимо всяка мобилна мрежа да поддържа поне следните три стандартизирани услуги: предаване на реч; спешни повиквания и услуги за кратки съобщения.

Телефония (предаване на говорна реч) - мобилната мрежа трябва да съдържа единици за взаимодействие, които позволяват приемане на повиквания, предназначени за потребители на съществуващи мрежи като обществената телефонна мрежа (PSTN) или цифровата мрежа с интерпретация на услуги (ISDN). Тези единици трябва да могат да генерират тонални сигнали и да откриват тонални сигнали. За да се осигури качествена гласова услуга е необходим кодек на речта, който да оперира с минимални загуби при прехвърляне между мрежа за достъп на GSM и мрежата за достъп на UMTS.

Спешни повиквания - използва се компонент на речта, изискванията за автентикация са намалени в сравнение с телефонията, но има изисквания за специфична маршрутизация и по-висок приоритет от обикновените повиквания.

Услуга за предаване на кратки съобщения - разрешава предаване на кратки съобщения от точка до точка през мрежата за достъп на GSM и мрежата за достъп на UMTS.

Услуга за излъчване на кратки съобщения - разрешава излъчване на кратки съобщения от точка до точка през мрежата за достъп на GSM и мрежата за достъп на UMTS.

Достъп до интернет - Спецификациите на 3GPP дефинират средства за взаимодействие с външни мрежи на данни. Взаимодействието задоволява изискванията за качество на обслужването (QoS) на взаимодействащите си мрежи в рамките на ограничението на мобилното оборудване и радиосредата. Спецификацията на оптимизирания достъп до Интернет е част от 3GPP спецификациите и води до: оптимизирано предаване на IP трафик по радиоинтерфейса (минимизиране количеството предавана информация); оптимизиране използването на протоколи (алгоритми) за криптиране на информацията предавана по радио-преносната среда; осигуряване на QoS при взаимодействие между мрежите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Equations

π 8 3