петък, 23 януари 2015 г.

Компютърни мрежи

1.1 Класификация

Локални мрежи (Local Area Network, LAN) - свързват компютърни системи в рамките на един офис или в рамките на една организация. Класифицират се по топология (шинна, кръгова, звезда и др.), скорост (нискоскоростни - до 10Mbps и високо скоростни над 10Mbps).

Градски мрежи (Metropolitan Array Networks, MAN) - чрез тях се подключва съвкупност от локални мрежи в цял град или община. За основа се използват носещите мрежи за предаване на информация. В градските мрежи се включват телефонните мрежи (с аналогова или цифрова комутация), мрежите за цифрова информация с вградени услуги (ISDN), радиомрежите и др.

Глобални мрежи (Wide Area Networks, WAN) - служат за комуникация между компютри, принадлежащи на една организация, но разположени на географски разстояния един от друг. Частните мрежи от този тип се изграждат на базата на частично прилагане на еталонния модел на отворените комуникационни мрежи.

1.2 Еталонен модел на мрежова архитектура.

За да се осигури съвместимост на оборудването и да се намали сложността на мрежите, са дефинирани единни стандарти, обособени в единен абстрактен модел, който разделя процеса на комуникация на отделни слоеве. Моделът е предложен от международната стандартизационна организация (ISO) и носи наименованието OSI - еталонен модел за комуникация на отворени системи.

OSI представлява съвкупност от взаимодействащи си отворени системи заедно с физическата среда за предаване на информация. Еталонният модел се основава на твърдението, че всяко ниво (слой) се състои от обекти, изпълнява конкретна функция и обезпечава набор от услуги към по-високите нива (слоеве) в йерархията. Съвкупността от правила за взаимодействие между обектите се нарича протокол.

Слой N обозначава конкретно ниво в системата правила за комуникация (протоколи). Слой N+1 е по-високия йерархично слой, а N-1 е по-ниският. Всеки N слой с изключение на най-високия, предоставя на следващия N+1 слой определен набор от функции за обработка и представяне на информацията., т.е. N обслужва по високия N+1 слой. Обектите на по-горните слоеве взаимодействат с по-долните посредством точки за достъп до обслужване (SAP - Service Access Point). Всяка такава точка е достъпна само за един обект от слой N+1, а обект от слой N може да обслужва няколко точки за достъп. Точките SAP от слой N реализират логически интерфейс на обектите от слой N+1, т.нар. N-протокол. Посредством тази връзка обектите от слой N+1 могат да обменят информация помежду си.


Описание на 7-те слоя в еталонния модел.

Физически слой - обектите на този слой са предимно технически средства, реализиращи предаването на отделните битове информация през преносната физическа среда. Това са различни типове модемни съоражения, които изграждат физическите канали за предаване на информацията.

Канален слой - тук се преобразува първичният поток данни в последователности от кадри. Обектите на този слой реализират връзки на логическо ниво, като обменят информацията помежду си без да се интересуват от начина, по който тези данни се преобразуват във физически сигнали. Тук се извършва откриването и коригирането на грешки в обменения поток данни. Данните се предават на на порции наречени кадри с големина и формат, зададена от избрания мрежов протокол. При мрежите с пакетна комутация, обикновено дължината на кадрите, съвпада с големината на пакетите. Каналният слой има обособени две поднива LLC (Logical Link Control - логически контрол на връзката) и MAC (Media Access Control - контрол на достъпа до мрежовата среда). LLC осигурява връзката с мрежовия слой, а MAC - достъпа до физическата среда.

Мрежов слой - обектите в този слой реализират връзките на мрежово ниво. Типична функция е маршрутизацията на съобщенията. Тук са включени и задачите по оптимизиране на натоварването на отделните канали и недопускане на "задръствания", вследствие от неравномерното подаване на данни. Мрежовият слой се реализира предимно софтуерно.

Транспортен слой - осигурява транспортирането на отделните съобщения от системата-източник до системата-приемник, като осигурява временни и постоянни логически канали. Транспортният слой управлява потока информация между отделните логически портове и добавя необходимите служебни символи към отделните информационни масиви.

Сесиен слой - обслужва организирането и синхронизацията на диалога между обектите от следващия представителен слой. Той осъществява връзка с транспортния слой като стартира, поддържа и прекратява сеансите за връзка с него. Сесийният слой поема организацията на диалога, когато е необходимо дадена операция да бъде извършена неедновременно от няколко потребителя.

Представителен слой - Ролята на този слой е да кодира и представя информацията по предварително определен за това начин между взаимодействащите помежду си обекти.

Приложен слой - Обектите на този слой се състоят от приложните процеси за обработване на информацията. Той представлява прозорец, през който потребителите могат да обменят смислена (от човешка гледна точка) информация. В този слой се извършват всички необходими преобразувания на информацията, както и съответните виртуални терминали и терминални емулации.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Equations

π 8 3