петък, 15 януари 2016 г.

Мощен радиочестотен усилвател клас D. Режими на работа. Мощен усилвател клас D с комплементарни транзистори, работещи като ключове на напрежение - анализ, предавателна функция, честотна лента. КПД на полумостова схема, работа с AM сигнали.

Мощен радиочестотен усилвател клас D - общи сведения

Мощните радиочестотни усилватели клас D, наречени също мощни резонансни инвертори клас D се използват широко в различни устройства за преобразуване на постояннотокова енергия в променливотокова. Примери за резонансни усилватели са радиопредавателите, постояннотоковите преобразуватели, индукционните поялници и др. В режим клас D, транзисторите работят като ключове. Усилвателите клас D могат да бъдат разделени в две групи:
  • усилватели клас D, работещи като ключове на напрежение;
  • усилватели клас D, работещи като ключове на ток.
Усилвателите клас D, работещи като ключове на напрежение се захранват от източник на постоянно напрежение. Те използват последователно свързана резонансна верига или такава, която произлиза от последователно свързана резонансна верига. Ако качественият фактор на товара е достатъчно висок, токът през резонансния кръг е синусоидален, а токът през ключовете е синусоидална полувълна. Формата на напрежението през ключовете представлява правоъгълни вълни.

Обратно, усилвателите клас D, работещи като ключове на ток се захранват от източник на постоянен ток под формата на радиочестотен дросел и източник на постоянно напрежение. Тези усилватели съдържат паралелно-резонансна верига или такава, която произлиза от последователно свързана резонансна верига. Напрежението през резонансния кръг е синусоидално за високите стойности на качествения фактор. Напрежението през ключовете има форма на синусоидна полувълна, а токът през ключовете е с квадратна форма.

Едно голямо предимство на усилватели, работещи като ключове на напрежение, е ниското напрежение във всеки от транзисторите, равно на захранващото напрежение. Това прави тези усилватели удобни за устройства за високо напрежение. Например, може да бъде използвано изправено мрежово напрежение 220 V (или 277 V) за захранване на усилватели клас D. В допълнение, в тях могат да бъдат използвани и нисковолтови полеви транзистори. Такива полеви транзистори имат ниско-температурен режим на работа, което допринася за висока ефективност. Съпротивлението дрейн-сорс на полевите транзистори нараства значително с увеличаване на температурата на съединението. Това причинява увеличаване на загубите от протичане на `I_{rms}` (ефективната стойност на дрейновия ток). `r_{DS}` удвоява стойността си при увеличение на температурата със `100^@C` (например от `25^@C` до `125^@C`), 

Описание на принципните схеми

Фиг.1. Полумостова схема на мощен радиочестотен
усилвател клас D, работещ като ключ на напрежение
с последователен трептящ кръг и импулсен
трансформаторен драйвер
На фиг 1 е показана схема на мощен радиочестотен усилвател клас D, работещ като напрежителен ключ, с импулсен трансформаторен драйвер. Схемата се състои от два n-канални полеви транзистора, последователен резонансен кръг и драйвер. Трудно е да се управлява горният транзистор, поради което се изисква гейтов драйвер на високата страна. За целта може да бъде използван импулсен трансформатор. Неинвертиращият изход на трансформатора управлява горния полеви транзистор, а инвертиращият изход управлява долния транзистор. Използва се също IC напомпващ драйвер.
Фиг.2. Полумостова схема на мощен радиочестотен 
усилвател клас D, работещ като ключ на напрежение
с последователен трептящ кръг и импулсен 
трансформаторен драйвер с два източника
на напрежение
На фиг.2 е показан мощен радиочестотен усилвател клас D, работещ като ключ на напрежение с два захранващи източника `U_I` и `-U_I`.

На фиг.3 е показана схема на мощен радиочестотен усилвател клас D, в който превключващите устройства са PMOS и NMOS полеви транзистори. Тази схема може да бъде интегрирана за високочестотни приложения като предаватели за безжични  комуникации.
Усилвателят клас D със CMOS полеви транзистори изисква само един драйвер. Обаче кръстосаната проводимост на двата транзистора може да предизвика остриета в дрейновите токове. Не припокриващите напрежения гейт-сорс могат да намалят този проблем, но драйверът ще стане по-сложен. Стойността на размаха на драйверното напрежение `u_G` гейт-сорс е равно или близко до напрежението на източника `U_I`, както в CMOS цифрови гейтове. Ето защо тази схема е подходяща единствено за ниски стойности на постоянното захранващо напрежение `U_I`, обикновено `20 V`. При високи стойности на постоянното захранващо напрежение `U_I`, напрежението гейт-сорс трябва също да бъде високо, което може да доведе до рязък спад на напрежението на гейта.







Режими на работа.

Режимите на работа на усилвател клас D са обяснени посредством вълновите форми, показани на фиг.6. Напрежението на входа на последователния трептящ кръг е квадратна вълна с големина `U_I`. Ако качественият фактор на товара `Q_L=sqrt{L/C}/R` на трептящия кръг е достатъчно висок (например `Q_L>=2.5`), токът `i` в тази схема е почти синусоида. Само при `f=f_0`, MOS транзисторът включва и изключва при нулев ток, което води до нулеви ключови загуби и повишава ефективността. В този случай антипаралелният диод не пропуска ток. В много приложения работната честота `f` не е равна на `f_0=1/{2pi sqrt{LC}}`, понеже изходната мощност или изходното напрежение често се управлява чрез изменение на работната честота (честотно модулационно управление). Фиг.4.6 (a),(b),(c) Показва формата на  сигнала съответно при `f<f_0`, `f=f_0` и `f>f_0`. Толерансът на включващото гейт-сорс напрежение е показано като защриховани зони на графиката. Всеки от транзисторите трябва да да "включи" (т.е. да бъде отпушен) при `f<f_0` и да "изключи" (т.е. да бъде запушен) при `f>f_0` в интервала, когато токът през ключа е отрицателен. По време на този интервал токът през ключа може да циркулира през антипаралелния диод. За да бъде предотвратена кръстосана проводимост, формата на вълната на управляващите напрежения `u_{GS1}` и `u_{GS2}` не трябва да се застъпват и да имат достатъчно мъртво време (това не е показано на фиг.6.). При изключване полевият транзистор има времезакъснение, а биполярният транзистор има време на съхранение. Ако мъртвият период на гейт-сорс напрежениията на двата транзистора е твърде кратко, единият транзистор остава "включен", докато другият се изключва. В следствие на това двата транзистора остават "включени" в един и същ момент захранващото напрежение бива свързано накъсо през съпротивленията `r_{DS1}` и `r_{DS2}` при отпушено състояние на транзисторите. По тази причина през транзисторите протича импулсен ток на кръстосана проводимост с големина `I_{pk}=U_I/(r_{DS1}+r_{DS2})`.

Фиг.6. Вълнови форми на полумостова схема на мощен радиочестотен усилвател клас D,
работещ като ключ на напрежение: (а) при `f<f_0`; (b) при `f=f_0`; (c) при `f>f_0`


Мощен усилвател клас D с комплементарни транзистори, работещи като ключове на напрежение - анализ, предавателна функция, честотна лента.




 КПД на полумостова схема, работа с AM сигнали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Equations

π 8 3