сряда, 11 февруари 2015 г.

Пренасяне на цифрови телевизонни сигнали чрез кабелни мрежи DVB-C/C2. Кодиране на канала. Функционална схема и QAM модулации.

Пренасянето на цифрови телевизонни сигнали чрез кабелни мрежи DVB-C/C2 поставя определени изисквания към мрежите:

  • да позволяват пренасянето на съответния цифров поток с честота на грешките до 10 -11;
  • да е съвместима със сателитните системи за пренасяне на цифрови телевизионни програми;
  • да позволява едновременно предаване на цифрови и аналогови телевизионни програми.
Съвременните кабелни телевизионни мрежи се изграждат с възможности за двупосочно разпространение на телевизионния сигнал чрез прав канал от главната станция до абоната с честотен обхват от 80 - 862 MHz и  обратен канал - от 5 - 65 MHz. Използват се и специалните SR честотни обхвати. Ширината на честотната лента на един канал е 8 MHz.

Структурата на предавателното устройство при DVB-C системи е показана на фиг.15.30



Кодиране на канала - кодирането на източника е същото както при DVB-S системите. Кодирането на канала не включва защита от грешки чрез нагъващо кодиране, защото кабелният канал има по-високи параметри - допустимото отношение сигнал / шум е до 28dB.

При DVB-C системите се използва квадратурна амплитудна модулация от високо ниво - 64 QAM, но се допуска и използването на 16 QAM, 32 QAM или 256 QAM.

В приемното устройство се извършват обратните процеси за възстановяване на видео- и аудио- сигналите за отделните телевизионни програми.

За да могат да бъдат приемани телевизионни програми от сателитни и кабелни системи, най-често приемните устройства се организират с възможности за приемане на високочестотни сигнали от тунер в честотните обхвати от 47 - 862 MHz и от конвертор - от 950 - 2050 MHz.

Функционална схема и QAM модулации - структурата на приемно устройство с изброените по-горе възможности е показана на фиг.15.31


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Equations

π 8 3